Khasiat Pokok Pecah Beling

Herba Pecah Beling

Tumbuhan Keji Beling dan Pecah Beling merupakan tumbuhan yang sama, cuma beda nama sebutannya saja. Nama ilmiah dari keji beling atau pecah beling adalah Strobilanthes crispus dan sinonimnya Sericocalix Crispus, Keji Beling ini termasuk dalam famili Acanthaceaediduga berasal dari madagaskar

 

Ciri-ciri tanaman:

Tanaman perdu tinggi 1-2 m; daun berbulu kasar, panjang daun ± 5-8 cm dan lebar ± 2-5 cm; daun tunggal, bertangkai, letak berhadapan, helaian daun bentuknya bulat telur, ujung runcing, pangkal rompang, tepi bergerigi, pertulangan menyirip. Bunga majemuk, berkumpul dalam rangkaian berupa bulir, keluar dari ujung batang, mahkota bentuk corong, warnanya kuning.

Pecah Beling mengandung kalium, kalsium, dan natrium serta unsur mineral lainnya. Di samping itu juga terdapat asam silikat, tannin, dan glikosida. Kegunaan dari daun pecah beling sangat banyak seperti obat untuk kencing tidak lancar, kandung empedu, batu ginjal, sembelit, wasir, kencing manis dan obat penurun kolesterol. Zat kalium dari tumbuhan ini menyebabkan tumbuhan ini menyebabkan diuretik, sehingga dapat melarutkan batu yang terbentuk dari garam kalsium oksalat pada kantung empedu, kantung kencing, dan ginjal. Cara pemakaian dengan merebus daun pecah beling dan diminum airnya. Pecah Beling ini dapat juga digunakan sebagai lalapan. Daun keji beling juga kerap digunakan untuk mengatasi tubuh yang gatal kena ulat atau semut.

 

Antara lain kegunaan secara perubatan pokok pecah beling berupaya mengubati penyakit kencing manis kerana ekstrak air daun pecah beling dikatakan berkesan sebagai agen antidiabetis. Ekstrak ini tidak mempunyai kesan ke atas paras gula darah yang telah diuji pada tikus normal, tetapi mampu untuk meningkatkan paras jumlah antioksida (total
antioxidant level).

Peningkatan paras jumlah antioksidan (total antioxidant level) dalam darah adalah penting untuk melindungi badan daripada radikal bebas. Oleh itu, ekstrak ini sesuai bukan sahaja untuk mereka yang berpenyakit, tetapi juga untuk mereka yang normal bagi tujuan pencegahan.

Selain dari itu pecah beling didapati mampu menghancurkan batu yang terdapat dalam hempedu di buah pinggang. Tumbuhan ini juga berupaya menurunkan kolestrol dalam badan dan melancarkan pembuangan air kencing.

Akhirkalam, pokok pecah beling yang tumbuh melata di kawasan kebun atau belukar dan dianggap tumbuhan rumpai yang tidak diperlukan, sebenarnya adalah tumbuhan herba yang sangat berkhasiat yang terdapat disekeliling kita.

Tidak akan menjadi kemudaratan jika kita menggunakan tumbuhan ini sebagai alternative untuk perubatan walau pun kajian secara klinikal (human study) belum benar-benar dijalankan keberkesanannya terhadap pesakit kanser, diabetes atau batu karang.

Kapsul Pecah Beling NDlife – ada KKM (MAL16080028TC)

Nak Order, sila whatsapp Paklong : +6019-6101095

 


Nak Order, sila whatsapp Paklong : +6019-6101095


Carian yang diminati ramai :

  • ndlife apricot seed batu karang
  • KAPSUL PECAH BELING
  • pecah beling ndlife
  • pokok pecah periut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *